sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Tavaroiden todelliset kustannukset

Maksettu summa vain osa kustannuksista

Monet ihmiset ajattelevat tavaroiden kustannusten loppuvan ostohetkellä, mutta monissa tapauksissa ostohinta ei ole lähelläkään kokonaiskustannusta. Hinnan lisäksi kustannuksiin kuuluvat säilytyskustannukset eli tila jonka esine vie, niiden huolto ja ylläpito, mahdollinen tarve hankkia kalliimpi tavara vanhan tilalle, mahdolliset tavaroiden varkaudet ja hajoamiset ja vaikeus päästä niistä eroon.
Tavaroiden hinta voi vaihdella muutamista kymmenistä senteistä äärettömyyksiin. Vain taivas on rajana. Mitä kalliimpaa tavaraa ostaa sitä suuremman menetyksen ihminen keskimäärin tuntee. Tämä menetys kuitenkin pienenee jokaisen Euron lisääntyessä. Hinta ei kuitenkaan suoraan tarkoita ihmisen tavaralle laittaman arvon kasvamista vaan erittäin kallis tavara voi olla vain erittäin kallis jäte ihmiselle. Ostopäätöstä tehtäessä tulisi ihmisen joka kerta miettiä onko esine hintaansa arvokkaampi sen koko käyttöajan vai meneekö ainakin osa maksetusta summasta hukkaan. Hintaa ei myöskään pidä mitata pelkästään rahassa, koska omistaminen kuluttaa myös psykologisia voimavarojamme. Näiden voimavarojen rajallisuus on yksi suurimmista syistä omistaa vähemmän turhaa.

Varastointitila tulee erityisen kalliiksi

Tavaran viemän tilan kustannus on myös varsinkin Suomessa suuri, koska jokainen lisäneliö jonka tarvii on hinnaltaan kallis. Mitä suurempi tavara on kyseessä sitä kalliimmaksi sille varattu tila tulee. Mietitään esimerkiksi keittiön pöytää : Jokainen lisäneliö jonka hankkii varmuuden vuoksi maksaa tuhansia Euroja varsinkin pääkaupunkiseudulla. Tällöin on syytä myös sitten käyttää sitä lisäneliötä jatkuvasti, koska käyttämättömyys maksaa hunajaa. Kyse ei ole pelkästään tavaran koosta vaan myös siitä tilasta jota jokin tavara vaatii käytettäväksi. Keittiön pöytää esimerkkinä käyttäen voi olettaa tarvittavan tilan olevan noin puolitoistakertainen mikäli kyse on pöydästä jonka ympärille ihmiset kerääntyvät. Tilanviemisen lisäksi on syytä miettiä esineen massaa, koska monesti tavaraa tulee siirrettyä paikasta toiseen. Pieneen tilaan mahtuva ja kevyt tavara on helppo siirtää.

Ylläpito ja huolto muodostavat osan kustannuksista

Tavaroiden ylläpito ja huolto voivat tulla hyvinkin kalliiksi koko tuotteen elinaikana. Tästä paras esimerkki on auto jonka käyttöön tarvitaan polttoainetta, maksettu vakuutus, kaikki huollot, jne. Auton ostohinnan lisäksi nerokkaat virkamiehemme ovat laskeneet keskimääräisiksi käyttökustannuksiksi 45 senttiä per kilometri jota käytetään kilometrikorvauksissa. Auton käyttökustannuksiksi tulee vuosittaisella 10000 kilometrillä 4500 Euroa joka tarkoittaa sitä, että kymmenessä vuodessa on rahaa mennyt pelkästään käyttökustannuksiin 45000€:a joka on helvetin iso summa rahaa. Käyttökustannuksia voi pienentää valitsemalla tavaroita joiden ylläpito ja huolto eivät maksa paljoa.

Nyt on ihan pakko saada uusin malli”

Portti ”vahvempiin” huumeisiin eli jotkut ihmiset voivat potea myös tarvetta kalliin älypuhelimen hankkiessaan pysyä viimeisen tekniikan kehityksen perässä eli luoda itselleen tarpeen ostaa aina uusi viimeisimmän huippumallin ilmestyessä markkinoille. Tämä tarve vahvistaa itse itseään jokaisen puhelimenvaihdon myötä.

Tavarat hajoavat ja niitä varastetaan

Tavaran voi myös joku toinen ihminen varastaa tai se voi myös hajota. Niitä varastetaan Suomessa onneksi harvoin, mutta monissa muissa maissa se on paljon yleisempää. Lisäksi kallein ja laadukkain tavarakin voi hajota käytössä. Tämä kustannus on enemmän kuin oletus kuin fakta, mutta sekin on otettava huomioon. Psykologinen taakka voi olla itse hintaa suurempi tässäkin hommassa.

Tavaroista on vaikea päästä eroon kohtuuhintaan

Monista tavaroista on vaikea päästä eroon. Tämä koskee erityisesti henkistä tunnesidettä tavaraan. Meillä jokaisella on kaapit ja hyllyt täynnä tavaraa joita emme tunne tarvitsevamme juuri tällä hetkellä. Silti niistä luopumista miettiessämme takaraivoissamme monesti käy: ”entäs jos mä joskus vielä tarvitsen tätä?” Mitä kalliimpi ja suurempi tavara on kyseessä sitä vaikeampi siitä on päästä eroon saaden siitä jotakin maksua takaisin. Kaikestahan pääsee eroon, mutta kyse on sitten siitä kuinka kalliiksi se tulee.
Kustannukset tulisi siis laskea tavaran koko käyttöiän myötä, jotta osaa antaa hankinnalle oikean arvon. Tällöin pitää ottaa kaikki mahdolliset kustannukset mukaan. Piilokustannukset ovat monissa tapauksissa merkittävät ja itseasiassa ostohintaa selkeästi suuremmat. Muista siis varoa niitä. Näitä asioita ei kuluttaessa tule juuri koskaan mietittyä, mutta ne tulevat kyllä vastaan säännöllisesti. Tavaran elinikä on yksi suurimmista huomioon otettavista asioista. Kymmenen vuotta kestävä kallis tavara voi tulla suhteellisesti halvemmaksi kuin halvempi ja nopeammin hajoava tavara. Köyhällä ei siis ole välttämättä varaa ostaa halpaa!
Suosittelen jokaisen miettivän ostopäätöstä tehtäessä todellisia kustannuksia hinnan lisäksi.
-TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti