sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kesäkuu2013 Cash +85€ Salkku -1,9% Yhteensä 10310€

H1 Cash +290€ Salkku +4.9%

Suureksi yllätyksekseni huomasin kesäkuun jäävän plussalle käteisen suhteen mikä seuraavia lähikuukausia varten on hyvä asia, koska palkkoja ei tipu ennen elokuun loppua tilille enää heinäkuun puolenvälin jälkeen. Tämä siis tarkoittaa sitä, että olen hieman joutunut tinkimään vapaa-ajastani, mutta heinäkuu menee oikeastaan kokonaan lomaillessa mikä tarkoittaa akkujen lataamista ja rahanmenoa. Onneksi ylimääräistä rahaa on sen verran ettei suurta stressiä tarvitse siitä ottaa. Ensimmäisen vuosipuoliskon arvot on laitettu lähinnä sen takia, että joku noheva blogisti voi kerätä kaikkien ilmoitettujen salkkujen tulokset ja laittaa yhteen. Kiitän siitä mikäli joku jaksaa nähdä niin paljon vaivaa. Sen verran on kuitenkin vielä pakko mainita ettei laskuissa ole tällä kertaa osinkoja, koska ne näkyvät käteisen kasvussa.

Menopuolella ei mitään suurempia yllätyksiä ollutkaan paitsi veroja tuli maksettua hieman odotettua enemmän mikä johtui töiden teosta. Sitäkään ei siis voi laittaa kovin suureksi yllätykseksi. Kesäkuun Ruotsinreissukin oli kohtuuhintainen ja juhannuskin pysyi budjetissa. Mitä menoihin tulee heinäkuun osalta niin taitaa tulla vuoden kallein kuukausi mikä johtuu noin kolmen viikon lomareissusta. Tarkkaa määrää menojen suhteen on vaikea arvioida, koska en ole vielä hirveän tarkasti katsonut majoitusten hintoja. Hostellimajoitukset tulevat kuitenkin näyttelemään suurinta osaa reissusta. Tämän lisäksi ensimmäinen viikonloppu menee puolalaisen ystäväni luona, joten se on tällä kertaa majoituksen osalta kuluton. Tarkoitus on yrittää itse tehdä suurin osa ruuista, joten ei tarvitse joka päivä syödä ulkona, vaikka sekin on siellä suhteellisen edullista.

Tulot olivat selkeästi suuremmat kuin mitä odotin kesäkuulta mikä oli positiivinen yllätys. Tämä on kuitenkin lähes aina seurausta vapaa-ajan vähenemisestä. Onneksi lähes kaikki tuloni tulevat sellaisista suorituksista joita tykkään tehdä. Eipä mikään homma tietysti aina ole mitään suurempaa herkkua, joten niitä huonoja hetkiäkin löytyy. Tulopuoli heinäkuussa tulee olemaan hyvin vaatimaton eli näillä näkymin olen maksimissani neljä päivää hommissani. Nämä päivät tulevat toisaalta olemaan hyvin antoisia ja pitkiä. Heinäkuun miinukset tulevat olemaan ehkä 700-800 Euroa. Tämä riippuu aika lailla matkabudjettini pysymisestä tavoiteltuna. Tämä voi olla hieman suurempi tai pienempi riippuen menoista. Tarkemmin se näkyy sitten kuun lopussa saldona, joten ei siitä sen enempää.

Kesäkuun sijoituksista sen verran, että odottamani pörssilasku ei ollut niin suuri kuin olin odottanut ja miinusta tuli vajaa pari prosenttia mikä on vähemmän kuin Helsingissä keskimäärin. On tietysti mainittava ettei minulle näin lyhyellä aikavälillä ole minkäänlaista merkitystä mitä kotipörssimme tekee. Fortum julkaisee osavuosikatsauksensa hieman kuun puolivälin jälkeen ja silloin odotan parempaa tulosta ilman kertaeriä toiselta kvartaalilta kuin viime vuonna. En usko kovin merkittävään parannukseen, joten suurempia muutoksia pörssikurssiin osavuosikatsauksen perusteella on turha kuvitella. PKC:n osavuosikatsaus tulee vasta elokuussa, joten siitä ei suurempia mielikuvia vielä ole. Mitä taas tulee pörssin yleiseen tilanteeseen niin olen yllättynyt mikäli ei tulisi suuria heilahteluja heinäkuussa suuntaan tai toiseen, kun kesäkuussa mentiin edestakaisin puhuvien päiden puheita tulkitessa. Kuten jo edellisessä kirjoituksessa mainitsin niin pidän laadukkaiden yritysten osakkeita vielä liian hintavina, joten ostolaidalla ollaan edelleen odottavalla kannalla. Kärsivällisyys tämän asian suhteen on aina välillä kortilla, mutta reissua varten saatan harkita parin pilkkikoukun laittamista vesille. Tämän päätän kuitenkin todennäköisesti vasta juuri ennen lähtöä. "Salkku näyttää seuraavalta:




Ihmiskoe-eläimenä olo loppui kesäkuun toisen viikonlopun ruotsinreissuun. En onnistunut automatisoimaan omia kokeitani riittävän hyvin omaan päähäni ja yksi viikonlopun tauko tässä prosessissa aiheutti koko homman katkeutumiseen. Tästä ei voi syyttää kuin itseään ja miettiä koko prosessin aloittamista uudelleen. Tätä en kuitenkaan ehdi heinäkuussa vielä tehdä reissun takia, joten homma jatkuu hamassa tulevaisuudessa. Alkoholinkäyttötaukoni loppui käytännössä tuohon risteilyyn, mutta yllätyksekseni eri tavalla kuin ajattelin. Eli join sen verran ettei ollut edes krapulaa aamulla ja sama meno jatkui juhannuksena. En tiedä mikä tulee olemaan tieni tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä en näe vetäväni enää samanlaisia kännejä kuin aiemmin. Oikeastaan en juurikaan koe tarvitsevani alkoholia enää ollenkaan niin sanottuun ”nollaamiseen”, koska jokin pään sisälläni on viimeisen vuoden aikana muuttunut. Pari annosta illassa alkaa riittää seurustelujuomiksi. Jos se ei jollekin idiootille riitä seurajuomikseni niin se on sitten seuran ongelma. Näihin tunnelmiin on hyvä lopettaa ja siirtyä bloggaustauolle. Joitakin juttuideoita on jo päässäni ja ylhäällä, joten niistä sitten jatketaan elokuussa. Kommentteihin pyrin vastaamaan vielä kuun alussa, mutta ulkomailta se ei kovin hyvin enää onnistu. Hyvää heinäkuuta kaikille!

-TT

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Laatuosakkeet vieläkin yliarvostettuja

Kirjoituksen tarkoituksena on hyödyntää omaa analyysiani ja laittaa osakkeiden arvot lähinnä omia tulevia sijoituksiani varten mikäli hinnat muuttuvat sopiviksi täällä kotipörssissämme. Arvo ei ole missään mielessä sama kuin hinta, joten väärinymmärryksien vuoksi on parempi heti siitä huomauttaa. Toinen asia mikä on hyvin oleellinen on se ettei tässä listassa ole määritetty turvamarginaaleja yrityksille tällä kertaa, vaikka omissa muistiinpanoissani niitä onkin. Ensimmäisenä huomauttaisin etten ole vielä ehtinyt analysoimaan hirveän suurta määrää Helsingin pörssin osakkeita, joten suurin osa siis tosiaankin puuttuu omalta listaltani. Tämän lisäksi huomauttaisin sen verran, että jotkin aikaisemmin kirjoittamani analyysit ovat hieman vanhentuneet, joten niissä mainitut arvot eivät välttämättä täsmää enää tämänpäiväisen listan kanssa. Yliarvostukset vaihtelevat vajaasta kymmenestä prosentista useampiin kymmeniin ja sen lisäksi on otettava huomioon turvamarginaalit jotka vaihtelevat riippuen yrityksestä. Yksi poikkeus kuitenkin löytyy ja se on Fortum. Itselläni on kuitenkin sen verran suuri osuus salkustani kyseistä yritystä etten ole lisää ostamassa pitkään aikaan. Seuraavassa listassa kaikki jo aikaisemmin analsoidut yritykset:

Affecto: Hinta 3.71€ Arvo 2.50€
Basware: Hinta 17.70€ Arvo 10.00€
Fortum: Hinta 13.82€ Arvo 15.50€
Kone: Hinta 60.70€ Arvo 44.00€
Konecranes: Hinta 21.73€ Arvo 15.00€
Metso: Hinta 26.88€ Arvo 21.00€
Nokian Renkaat Hinta 30.68€ Arvo 26.00€
Okmetic: Hinta 4.58€ Arvo 4.20€
Outotec: Hinta 9.515€ Arvo 8.50€
PKC Group Hinta 17.74€ Arvo 13.50€
Ramirent: Hinta 6.50€ Arvo 5.00€
Sampo: Hinta 29.90€ Arvo 22.00€
Vacon: Hinta 50.61€ Arvo 30.00€
YIT: Hinta 13.35€ Arvo 12.00€ (Ei päde enää maanantaina johtuen jakautumisesta)

Omasta mielestäni kotipörssimme laatuyrityksistä uupuvat vielä Wärtsilä ja Huhtamäki, mutta muuten pidän tällä hetkellä listaa hyvin kattavana. Lisäksi listaan voisi laittaa vielä Nordean, mutta sitä silmällä pitäen sijoittaisin suoraan Sampoon sopivalla hinnalla. Kenenkään ei pidä vetää hernettä nenään mikäli jokin sijoituksista listalta uupuu. Yksi poikkeus tällä hetkellä tuolta listalta löytyy, koska Basware roikkuu listalla. Se on siellä, koska pidän sitä yhtenä räikeimmin yliarvostetuista yhtiöistä ja analyysin tein sen ollessa parissakympissä. Näitä analyyseja tulee varmasti tulevaisuudessa lisää, mutta ennen sitä pidän lomaa. Vielä tulee kesäkuun kuukausikatsaus joko sunnuntaina tai maanantaina ja sitten pidän lomaa elokuun alkuun saakka. Tästä suurin osa menee itä-Euroopassa.

-TT

tiistai 25. kesäkuuta 2013

Huippujuhannus kohtuuhintaan

Kirjoituksen otsikko kuulostaa ihan mainospuheelta, mutta lupaan olla mainitsematta yhtään ainutta tuotemerkkiä tai muuta vastaavaa. Huippujuhannushan on hyvin suhteellinen käsite ja siitä on monia mielipiteitä, joten tämä kirjoitus edustaa lähinnä yhtä näkökulmaa asiaan ja mikäli jostakin lukijasta tuntuu siltä kuin yrittäisin ”opettaa faijaani panemaan” niin siltä se voi aika monen korviin kuulostaa. Elkää siis ottako hirveän vakavasti tätä kirjoitusta, vaikka varmasti jotain asiaakin tästä löytyy.

Ehkä tärkein nyrkkisääntö kuitenkin tällaisen juhlan viettoon on hankkiutua sellaisen porukan seuraan joka on itsellensä kaikista mukavin. Tämä ei oikeastaan ole ihan täysin rahakysymys, vaikka me pienituloiset emme voikaan kaikkien kanssa välttämättä tällaisia kinkereitä viettääkään. Tämä seuranvalinta voidaan suorittaa aika lailla luottamalla niihin ystäviin joiden itse uskoo pystyvän valitsemaan porukan josta puuttuvat kaikki ”Pekka Mulkvistit” ja näitä henkilöitä löytyy varmasti suurimman osan lähipiiristä. Poikkeuksena tietysti itse ”Pekat” joiden on kovin vaikeaa muutenkaan saada kutsua yleensäkään juhlimaan. Porukan koolla ei ole suurempaa merkitystä mikäli se on vain hyvin valittu, mutta mitä suurempi joukko sitä varmemmin on joku kaveri joka osoittautuu Mulkvistiksi. Näiden lisäksi on tietysti olemassa sellaisia ”pariskuntia” jotka eivät yksinään täytä mulkvistien tunnusmerkkejä, mutta jotka yhdessä sellaisiksi muuttuvat. Tämä ei välttämättä tarkoita eri sukupuolta olevia henkilöitä vaan voi myös olla kaksi kaverusta.

Itse juhlapaikan olisi syytä olla kohtuullisen välimatkan päässä eikä tähänkään ole tarkkaa etäisyyttä määriteltävissä. Itse pidän kolmea tuntia aika lailla maksimia mikäli kyseessä on vain pitkä viikonloppu eikä ole esimerkiksi siirtymässä suoraan kesälomalle. Tällöin matkalla ei ole niin suurta merkitystä, koska silloin ei tarvitse ”kiirehtiä” nopeasti takaisin. Juhlapaikalle ja pois siirtymisen tulisi olla hyvin kiireetön tapahtuma. Kimppakyydit samoista suunnista ovat myös suositeltavia eikä niiden järjestämiseen suurempia toimenpiteitä vaadita. Yleensä pari puhelua riittää tähän helposti. Nämä lyhyet matkat ovat myös siitä hyviä, että ne voidaan käytännössä tehdä ihan tuntemattomienkin kanssa. Kimppakyydillä matkustaessa paras ratkaisu on antaa kuskille mieluummin ylimääräistä kuin alkaa laskemaan bensankulutusta. Autossa kun tuppaa olemaan muitakin kuluja. Lyhyellä matkoilla ei kuitenkaan puhuta kovin suurista summista, joten niistä tappeleminen on järjetöntä.

Ravintopolitiikka onkin se ehkä eniten monille haasteita tuottava asia. Itse olen suurimman osan täysi-ikäisyydestäni raahannut juhannuksenviettoon järkyttävät määrät alkoholia jota olen sitten kiskonut aamusta iltaan. Tämä on ollut erityisesti juhannuskinkereissä tapa. Tässä tapauksessa vähemmän on enemmän eikä alkoholia tulisi käyttää kuin nautintoaineena tässäkin keskikesän juhlassa. Tiedän tämän olevan ihan hirveätä jeesustelua, mutta uskoisin oppineeni asian kantapään kautta. Suurin osa ihmisistä osaavat kuitenkin käyttäytyä järkevästi suurista alkoholimääristä huolimatta, joten en pidä sitä suurena ongelmana. Se minkä itse huomasin tänä vuonna oli yllättävä fakta ettei suurimman osan persoonallisuus juurikaan muutu mikäli ei vedetä änkyräkännejä. Toisin sanoen muutama olut per päivä riittäisi suurimmalle osalle ihmisistä juhannuksenviettoon eikä bileet juurikaan siitä huononisi. Ainut asia mikä muuttuisi olisi se ettei krapula olisi vallitseva olotila seuraavana aamuna. Mainittakoon nyt vielä sen verran, että olen ”Urpo” ihan ilman alkoholiakin aina välillä, joten se ei allekirjoittaneella vaadi edes sitä suurta määrää olutta. Suosittelisinkin ihmisiä panostamaan enemmän kiinteään ravintoon, koska siitä saa parhaimmillaan hyvinkin suurta nautintoa. Itse tykkäsin erityisesti juhlien isännän tarjoamista savumuikuista, jotka olivat lähes taivaallisen makuisia. Siitä iso kiitos isännille! Tämä kiinteään ravintoon keskittyminen ei myöskään heitä rahaa samalla tavalla hukkaan kuin suuret alkoholimäärät mikä pitää rahankulutuksen kohtuullisissa summissa. Itselläni meni hieman alle sata Euroa kaiken kaikkiaan tänä vuonna.

Joillakin ihmisillä on paha tapa aikatauluttaa myös juhlienviettoa missä ei ole mitään järkeä. Ohjelmaa tulisi olla hyvin vähän ja sitä tulisi sitten aikatauluttaa fiilispohjaisesti eli saunotaan, uidaan ja syödään ilman suurempaa stressiä. Hyvällä porukalla suurempia ohjelmanumeroita ei tarvita, vaikka pienet asiat piristävätkin juhlia. Kokonpoltto on tietysti juhannuksen yksi kohokohdista mikäli sellainen on mahdollista suorittaa. En pidä kuitenkaan kokkoa kovin välttämättömänä juhlien onnistumiseksi. Jotakin musiikkia olisi hyvä olla, mutta sekin oikeastaan riippuu porukasta. Vähemmän on enemmän toimii mielestäni hyvin nyrkkisääntönä tässäkin asiassa.

Koska tämä kirjoitus on enemmänkin mielipide kuin todellista faktaa niin siihen kannattaa myös suhtautua siten ettei vedä herneitä nenään. Jos jollakin on vinkkejä hyvän kesäjuhlan viettoon niin saa ihmeessä niitä jakaa.

-TT

tiistai 18. kesäkuuta 2013

verot, verot, verot

Törmäsin viikonloppuna taloustaito-lehden artikkeliin, jossa oli kattava artikkeli veroista ja muista veroluontoisista maksuista. Tässä artikkelissa oli myös yksi hyvin mielenkiintoinen graafi johon en muistaakseni ole aiemmin törmännyt. Tässä graafissa olivat verot ja veroluontoiset maksut hyvin eriteltyinä vuodelta 2012 ja se näyttää seuraavalta:
 
Veroja ja veroluontoisia maksuja kuten eläkkeitä maksettiin vuonna 2012 yhteensä 84.8 miljardia Euroa. Näistä verojen osuus oli 59.7 miljardia ja veroluontoisten maksujen 25.1 miljardia. Keskimäärin kansalaista kohden näiden maksujen osuus oli noin viisitoistatuhatta Euroa. Se on jumalaton summa rahaa ja joku voisi hieman ihmetellä mihin tämä kaikki sitten kuluu? On selvää ettei maksajana kuitenkaan ole vain kansalaiset vaan yritykset hoitavat oman osansa. Näistä maksuista suurimmat olivat kunnallisverot, arvonlisäverot ja työnantajien eläke ja sosiaalikulut jotka olivat kaikki suunnilleen yhtä suuria. Itselleni kunnallisverojen määrä oli tässä yhtälössä se suurin yllätys. En odottanut kuntien saavan niin suuria rahasummia itselleen, mutta olin siis väärässä.

Jos taas laskee kaikki eläke- ja sosiaalimaksut yhteen saadaan siitä suurin menoerä. Jos Suomessa on eläkeläisiä noin puolitoista miljoonaa saadaan keskimääräiseksi maksuksi vajaa 17000 eli hieman vajaa 1400/kk, kun otetaan huomioon se, että tällä hetkellä eläkepotti on juuri sen kokoinen ettei se kasva eikä pienene juuri tällä hetkellä. Keskimääräinen eläke ei tosin kerro juuri mistään ja siten se on lukuna harhaanjohtava. Tärkeämpää olisi miettiä hieman suurempaa kuvaa eli sitä voidaanko olettaa tuon summan pysyvän samana jatkossa vai ei? Oma arvioni siitä on se ettei se ole mahdollista mikä tarkoittaa eläkkeiden pienenemistä. Tämä eläkepyramidi, kun rokoittaa eniten viimeiseksi mukaantulleita kuten kaikki muutkin vastaavat rakennelmat.

Kokonaisveroasteen ollessa hieman vajaa 44% (BKT 194.5 miljardia vuonna 2012) on helppo huomata, että veroja nostamalla ei saada enää juurikaan nostettua sitä kuuluisaa jakovaraa vaan seuraavien vuosien aikana tulemme näkemään veroasteen nousun ja pahimmassa tapauksessa samaan aikaan myös BKT:n laskun mikä tulee romahduttamaan taloustilanteen. ”Tarttis varmaan tehdä jotain!” Tämä tarkoittaa kulujen pienentämistä, koska tuloja ei varmastikaan ole saatavissa enää yhtään enempää yleisen taloustilanteen ollessa huono ympäri maailmaa. Samalla voitaisiin mielestäni kokeilla kerrankin verojen laskemista tai sitten työllistämiskustannusten tiputtamista. Veroja on yksinkertaisesti liikaa eikä niitä kaikkia voida millään pitää tarpeellisina. Esimerkkinä otan meidän niin jokaisen rakastaman tai vihaaman valtion sähköenergiaa tuottavan Fortumin joka on laskenut kaikki maksamansa verot vuodelta 2012 ja raportti löytyy täältä

Tämä raportti on karua katsottavaa, koska liikevaihto on ollut 6159 miljoonaa ja maksetut verot 3918 miljoonaa. Myönnettäköön Fortumin olevan ääritapaus johtuen sen liiketoiminnasta. Kuitenkin tämä kertoo aika lailla siitä millaisia verohelvettejä erityisesti pohjoismaat ovat. Suurin osa maksetuista veroista kun tulevat Suomesta ja Ruotsista mikä tosin johtuu myös liikevaihdon maantieteellisestä jakautumisesta. Suuruusluokka verrattuna liikevaihtoon on kyllä aivan järkyttävä enkä oikein ainakaan itse ymmärrä mistä nuo kaikki verot tulevat. Voisiko joku valistaa allekirjoittanutta hieman ymmärtämään noita lukuja?

Kun näitä lukuja katsoo niin käsiten ”verohelvetti” ei ole mikään yllätys ja itse uskon ”pään jäävän vetävän käteen” eli kun paska osuu tuulettimeen ei entiseen ole enää paluuta vaan jokaisen on otettava vastuunsa itsestään ja läheisistään, koska yhteiskunnalla ei yksinkertaisesti tule olemaan siihen enää varaa ilman jonkinlaista läpimurtoa energiantuotannossa eikä sitä kyllä taida olla ihan lähitulevaisuudessa tulossa.

Tällä hetkellä valitettavasti tuntuu siltä, että takki on aika tyhjä blogin kirjoittamisessa ja tämän seurauksena aionkin pitää siitä koko heinäkuun taukoa, jotta elokuusta lähtien olisi taas lisää virtaa kirjoittamiseen. Vielä tosin tulee mitä ilmeisimmin pari kirjoitusta ennen tuota lomaa, mutta ne menevät kyllä ensi viikkoon. Hyvää juhannusta kaikille ja muistakaa nauttia alkoholia kohtuudella!

-TT

torstai 13. kesäkuuta 2013

Sampo-analyysi

Sampo-konserniin kuuluvat emoyhtiö Sampo Oyj ja sen kokonaan omistamat tytäryhtiöt: Vahinkovakuutus IF Skadeförsäkning Holding AB ja Mandatum Life Henkivakuutusosakeyhtiö. Tämän lisäksi se on merkittävä omistaja Nordea-pankissa. Näiden omistuksen lisäksi IF-vakuutusyhtiö omistaa osan TopDanmark-vakuutusyhtiöstä joka toimii Tanskassa.

Jos mennään sitten tarkemmin liiketoimintaan niin varsinkin vakuutusyhtiön liiketoiminta kuuluu siihen kategoriaan jota myös Warren Buffett suosii eli tätä toimintaa pystyvät johtamaan myös typerykset. Vakuutusyhtiöiden liiketoimintahan perustuu käytännössä kahteen eri asiaan eli siihen, että vakuutusten hinnat perustuvat aika lailla todennäköisyysmatematiikkaan. Tämä tarkoitaa sitä, että vakuutusyhtiö kerää kasan maksuja asiakkailtaan vahinkoja varten ja maksaa sitten tällaisen sattuessa asiakkaalleen takaisin. Näillä yhtiöillä on sitten lähes jokaiseen tilanteeseen laskettu todennäköisyys jonka perusteella määrätään maksujen suuruus joka muodostaa kokonaissumman joka on suurempi kuin vahinkojen mukaan lasketut korvaukset. Varsinkin pidemmällä aikavälillä tämä pitää lähes aina paikkansa. Tämän todennäköisyyksillä pelaamisen lisäksi vakuutusmaksut kerätään aina ennen korvauksien maksamista ja ne sijoitetaan edelleen korkoa-korolle-ilmiötä hyväksikäyttäen mikä lisää vakuutusyhtiöiden tuottoja.

Nordea-pankki taas kerää rahaa ottamalla osansa, kun sijoitat heidän kauttaan tai heidän rahastoihinsa ja lainaa tileilläsi olevia rahoja eteenpäin ottaen suuremman koron kuin mitä se maksaa sinun tilillä olevistasi rahoista Nämä ansaintamekanismit ovat ne tärkeimmät yritykselle, joten niistä ei sen enempää kannata mainita. Mikäli tosin unohdin jonkun jutun niin saa korjata.

Liikevaihdon kehitys vuodesta 2003 lähtien. (Milj. €)

2003, 2455
2004, 5158
2005, 6843
2006, 7159
2007, 5708
2008, 4891
2009, 5871
2010, 6515
2011, 5560
2012, 6678

Pari virstanpylvästä Sampon liikevaihdon kehityksessä ovat olleet vuonna 2004 IF:in osuuksien ostot Skandialta ja Storebrandilta sekä vuonna 2006 tapahtunut Sampo pankin myynti Danske Bankille. Nämä molemmat näkyvät liikevaihdon suurempina muutoksina. Liikevaihdon muutoksia ilman yrityskauppoja voidaan pitää suhteellisen pieninä. Liikevaihdon muutokset eivät ole niin suuri asia tällaisessa liiketoiminnassa, joten niistä ei kannata niin suuria johtopäätöksiä tehdä. Nykymuodossa ollessaan yritys on kasvanut vuosina 2007-2012 noin 3%:a

If tarjoaa vakuutusratkaisuja ja -palveluja Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä. IF palvelee 3.6 miljoonaa asiakasta näissä maissa. Mandatum Life on rahan ja hengen asiantuntija, joka tarjoaa yksityis- ja yritysasiakkailleen varainhoidon, palkitsemisen ja sitouttamisen sekä henkilöriskivakuuttamisen palveluja. Mandatum Lifen pääliiketoiminta-alue on Suomi ja yhtiöllä on Suomessa 250 000 henkilöasiakasta ja 25 000 yritysasiakasta. Lisäksi Mandatum Life Insurance Baltic SE toimii koko Baltian alueella.

Nordea-pankista Sampo omisti maaliskuun 2013 lopussa 21.2%:a ja Topdanmarkista 23%:a. Juuri tänä päivänä 12.6.2013 näiden osuuksien rahalliset arvot ovat noin 7.73 Miljardia ja 567 miljoonaa Euroa.

Osakekohtaisen tuloksen kehitys:

2003, 0.64€
2004, 1.44€
2005, 1.65€
2006, 1.27€
2007, 1.25€
2008, 1.18€
2009, 1.14€
2010, 1.97€
2011, 1.85€
2012, 2.51€

AVG, 1.49€

Osakekohtaisen tuloksen keskimääräinen kasvu kymmenessä vuodessa on ollut noin 14.6%. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, koska yritys on muuttunut paljon siinä ajassa. Nykymuodossaan se on ollut vuoden 2006 lopusta ja sen aikana keskimääräinen tuloskasvu on ollut noin 15% vuodessa.

Osinkohistoria:

2003, 1.50€
2004, 0.20€
2005, 0.60€
2006, 1.20€
2007, 1.20€
2008, 0.80€
2009, 1.00€
2010, 1.15€
2011, 1.20€
2012, 1.35€

AVG, 1.02€

Osinkohistoria hämää jonkin verran, koska vuonna 2003 oli viimeinen mahdollisuus maksaa omistajille verottomia osinkoja. Tämän seurauksena Sampo sitten maksoi puolitoista Euroa ja se luku ei siis toisin sanoen kerro sen aikaisesta taloustilanteesta juuri mitään. Tässäkin tarkoituksessa on varmasti järkevintä keskittyä osingonmaksuun Sampon nykymuodossa eli vuosien 2007 ja 2012 välillä. Tänä aikana osinkojen keskimääräinen kasvu on ollut 2.4% mikä sekin johtaa siinä mielessä harhaan, että vuodet 2006 ja 2007 olivat alalla kulta-aikaa. Tämän kulta-ajan jälkeen osinko on kasvanut hallitusti ja sen voi odottaa ainakin pysyvän nykyisen suuruisena. Nykyisen suuruinen osinko ei suoranaisesti uhkaa vakavaraisuutta ja mikäli yritys ei löydä hyviä sijoituskohteita nykyarvostuksilla saatetaan jatkossakin nähdä hienoinen korotus osingonmaksuun. Olisi kuitenkin mielestäni tärkeää kerätä lisää kassavaroja, jotta yritys voisi ottaa seuraavan ison askeleensa. Se mikä se mahtaa olla ei minulla ole siitä mitään arvausta. En siis lähde spekuloimaan sen tarkemmin.

Johtoporras:

Vaikka typeryksetkin pystyvät Sampon liiketoiminnalla tekemään rahaa niin se kuinka paljon sitä tulee riippuu ainakin jossain määrin yritysjohdosta ja Sampolla se saattaa olla Suomen parhain. ”Nalle” ja Stadigh ovat onnistuneet kasvattamaan Samposta erinomaisen finanssitalon eikä heidän viimeistä neronleimaustaan ole vielä nähty. Sitä odotellessa kannattaa odotella nousevia osinkoja.

Lyhyt SWOT-analyysi Samposta

Strengths:

Yritysjohto on erinomainen. Varsinkin vakuutusliiketoiminta on sellaista, että sitä pystyy typeryksetkin johtamaan. Vakavaraisuus on hyvällä mallilla. Oman pääoman tuotto on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin yli 20% mikä on erinomainen saavutus. En myöskään näe sitä mahdollisuutta, että se laskisi radinaalisti kovin pitkäksi aikaa. IF:n erinomainen ja kilpailijoita parempi kulusuhde kertoo kilpailuedusta, sillä segmentillä.

Weaknesses:

Heikkouksia on vaikea löytää, mutta liiketoiminnan kasvattaminen nykyisillä markkina-alueilla on hyvin hankalaa vaarantamatta kannattavuutta. Orgaanisen kasvun puuttuminen vaikeuttaa tuloksen kasvattamista huomattavasti mikä rajoittaa yrityksen kasvupotentiaalia.

Opportunities:

Seuraavaa suurta siirtoa odotellaan ja siihen on hyvät mahdollisuudet kunhan mahdolliset yrityskaupat tulevat Sampon kannalta mahdollisiksi. Tällä hetkellä ei yrityksellä ole oikein mahdollisuuksia parantaa markkinaosuuttaan yrityskaupoin sopivaan hintaan.

Threats:

Nallen seuraavan suuren siirron epäonnistuminen eli liian suuren hinnan maksaminen jostain isommasta yrityskaupasta. Myös globaalien rahoitusmarkkinoiden romahtaminen pienenä uhkana näköpiirissä. Jossain määrin myös asiakkaiden siirtyminen vakuutustoiminnoissa halvempien vakuutusyhtiöiden piiriin voisi aiheuttaa osakekohtaisen tuloksen selkeän pienenemisen. Se ei tosin tällä kertaa ole kovin todennäköistä.

Loppusanat:

Sampo on yksi Helsingin pörssin laadukkaimmista yrityksistä ja sillä on mahdollisesti jopa paras johto. Sen ydinliiketoimintaa pystyvät typeryksetkin hallitsemaan kunhan eivät vain ala liian ahneiksi. Voidaan tietysti kysyä onko tämä yritys arvokkaampi kuin osiensa summa? Juuri tätä kirjoittaessa Nordean markkina-arvosta Sampon osuus on noin 7.73 miljardia Euroa ja Topdanmarkista noin 570 miljoonaa. IF teki vuonna 2012 voittoa noin 850 miljoonaa Euroa ja Mandatum Life noin 125 miljoonaa. Jos nyt sitten mietitään hieman arvostuksia niin oma arvioni on se, että keskimäärin Nordean ja Topdanmarkin arvostuksissa on noin 30% ilmaa mikä tekee Sampon osuuksiksi yhteensä noin 5.80 miljoonaa Euroa. Mandatum Life teki hyvää tulosta viime vuonna eikä voida olettaa sen pystyvän samaan joka vuosi ilman jonkinlaista yrityskauppaa, joten sen arvoksi voi laskea noin miljardin. IF voidaan arvostaa noin seitsemään miljardiin, koska on vaikeaa kuvitella sen pystyvän tekemään samanlaista tulosta joka vuosi kuin 2012. Tällöin puhutaan yhteensä hieman vajaasta 14 miljardista joka tekee Sampon osakekohtaiseksi arvoksi noin 24€. Tällä hetkellä kurssi on noin kolmessakymmenessä Eurossa eli noin 20% yliarvostettu. Tähän kun ottaa turvamarginaalin huomioon niin Sampo on ostohinnoissa noin 20:ssä Eurossa.

Muistakaa ettei kyseinen analyysi edusta absoluuttista totuutta eikä sen takia kannata sijoittaa vaan tehdä omat johtopäätökset ja analysoida itse uudelleen. Kuitenkin näistäkin riveistä varmasti löytyy totuuden siementä ja se pitää osata sieltä suodattaa.

Hyvää viikonjatkoa!

- TT

torstai 6. kesäkuuta 2013

ajanhukkaa

Tällä kertaa onkin sitten vuorossa hieman tapoja hukata omasta elämästään kiitettäviä tuntimääriä ja olen tässä kohta kuukauden verran pitänyt koneellani erästä ohjelmaa joka mittaa sitä mihin eri tarkoituksiin sitä käytän. On huomioitava se tosiasia etten ole päivätyössä, joten siksi nämä aikamäärät tuppaavat olemaan hyvinkin suuria ja viikossa menee keskimäärin kaksikymmentäviisituntia koneella. Tämä on huikea määrä ja hieman yli kolme ja puoli tuntia per vuorokausi. Tarkoitus ei ole laittaa ihan kaikkea dataa vaan vain hieman demonstroida sitä mihin sitä aikaa oikein kulutan.

Kaikesta ajasta tietokoneella ohjelma laski tuottavuudekseni palttiarallaa 45%. En omaa harmainta aavistustakaan miten tuo algoritmi toimii, joten ei kannata kysyä siitä sen enempää. En edes tiedä onko tuo tehokkuus paljon vai vähän. Oma uskomukseni on se, että se ei ole hirveän paljoa ja sitä on varaa kyllä parantaa. Hyvin usein keskityn katsomaan netistä jotain hyvinkin turhaa uutisen tynkää josta ei sitten jää mitään mieleen. Tätäkin postia kirjoittaessani omat aivoni välillä harhailevat muissa asioissa. Kolme ja puoli tuntia päivässä kuulostaa suurelle ajalle ja tästä yli puolet valuu hukkaan mikä tekee tehokasta peliaikaa hieman yli puolitoista tuntia päivässä, kun laskee viikonloputkin mukaan. Seuraavassa hieman dataa mitä ohjelma on pulpauttanut ulos eli viisi eniten aikaa vievää kohdetta, jotka vievät yhteensä 45% koneella istumisesta.

OpenOffice 17.8% 40min/vrk
klehti_keskustelupalsta 12.2% 28min/vrk
Facebook 7.4% 17min/vrk
”työaika”(netti) 5.7% 13min/vrk
Nordnet 2.9% 6.5min/vrk

Muita aikasyöppöjä ovat iltapäivälehtien nettisivut ja muutamat blogit, mutta ne eivät yksittäisinä ajanhukkaajina näytä kovin suurilta. Kuitenkin jos ne nappaa kaikki samaan syssyyn niin siitä tuleekin sitten hieman isompi kuorma. Viittä suurinta ajanhukkaajaa katsoessa näkee niistä sen, että aika paljon minulta kuluu aikaa hukkaan sellaisiin asioihin joissa ei ole mitään järkeä. Varsinkin Facebook ja kauppalehden keskustelupalsta ovat sellaisia asioita joita voisin selkeästi vähentää. En edes kirjoittele millään nimimerkillä siellä, joten jo senkin takia siinä ei ole mitään järkeä. Siellä on kuitenkin muutamia nimimerkkejä joita kannattaa seurata, vaikka sekin on pikkuhiljaa hajoamassa käsiin, kun he ovat poistuneet takavasemmalle syystä tai toisesta. Ehkä mielenkiintoisin keskustelunaihe minulle on tradereiden keskustelu pörssien suunnista, vaikka en niistä niin paljoa ymmärräkään. Facebookin tuntee kaikki, mutta en ehkä itsekään osannut arvata kuinka paljon siihen menee aikaa, joten sitä täytyy yrittää tulevaisuudessa vähentää. Hyvin usein nämä molemmat edellämainitut ovat sellaisia, että niitä tulee selattua koko ajan, mutta hyvin harvoin menee kovin paljon aikaa putkeen. Näistä lyhyistä purskeista sitten muodostuu tuo ajanhukka. Ehkä kaikista turhin vaikkakin pienin ajanhukka noista viidestä suurimmasta on pörssikurssien selailu, koska osakkeiden hinnat eivät ole vielä kovinkaan lähellä ostotasojani enkä voi niihin mitenkään seuraamalla vaikuttaa.

Jos miettii tuota kolmea ja puolta tuntia päivässä keskimäärin koneella niin onhan se aika addiktoivaa. Toisaalta television parissa ei sitten menekään kovin kauaa. Tätä aikaa on mahdollista vähentää ainakin tunnilla päivässä ja toivottavasti siihen tulee lähitulevaisuudessa päästyä. Tämä on toisaalta hieman ristiriitaista, koska kirjoittaminen vaatii aikaa ja siitä ei läheskään koko aika ole tehokasta työskentelyä. Olen siinä kuitenkin jonkin verran parin viime vuoden aikana kehittynyt ja itse näpyttelemiseen ei mene kauaa. Miettimiseen voi joskus palaa sitten enemmänkin aikaa ja joskus iskee luomisen tuska mikä sitten näkyy siinä ettei kirjoittaminen etene minnekään. Joskus on vaan sitten pakko pitää tauko, vaikka kirjoitus olisi loppuvaiheessakin. Pari tuntia päivässä koneella olisi minulle varmasti se optimimäärä ja silloin koneella oleminen olisi tehokkaampaakin.

Blogi jää noin viikoksi tauolle ruotsinreissun ja muiden kiireiden takia, joten palaan joskus ensi viikon puolivälissä asiaan. Kommentteihin pyrin kuitenkin vastaamaan normaalisti. Muistakaa nauttia kesästä, kun sitä nyt ainakin tällä hetkellä näyttää kestävän. Kannattaa kuitenkin muistaa viettää riittävästi aikaa varjossa, koska noin paahtava kuumuus voi olla vaarallinen monille ihmisille.

-TT

sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Vale, Emävale, Tilasto

Hyvin usein käytetään tilastoja, jotta saataisiin tutkimuksien tuloksista vakuuttavampia kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Tämän tilastoilluusion tavoite on saada omat viestit paremmin läpi yleisölle joka ei välttämättä ole juurikaan perillä asioiden todellisista tiloista. Otetaan esimerkiksi Suomen työttömyystilastot joissa työttömyysprosentti taitaa huidella jossain kahdeksan ja yhdeksän välissä, vaikka todellinen työttömyysprosentti on yli viidentoista, kun lasketaan työttömiksi ne tempputyöllistetyt jotka saavat joko mitätöntä tai olematonta palkkaa työharjoittelustaan työkkärin järjestämästä koulutuksestaan. Tämä tapa piilottaa todellisuus tilastojen taakse on tarkoituksenmukaista ja sillä on vaikutusta mm. Suomen luottoluokitukseen ja kansalaisten mielikuviin siitä kuinka hyvin poliitikkomme ovat asiansa hoitaneet.

Kaikkia näiden tutkimusten tuloksia pystyy tilastojen avulla muuntelemaan haluamaansa suuntaan, joten on hyvin vaikea tietää mitkä tutkimukset ovat tehty aivan puolueettomasti. Näiden tilastojen vääristelyllä on mahdollista tienata parhaimmillaan monia miljardeja dollareita tai Euroja ja sen vuoksi on erittäin tärkeää tietää pystyykö näihin tuloksiin luottamaan. Vaikka akateemista tutkimusta monesti pidetään puolueettomana niin senkään lopputuloksia ei voi aina pitää luotettavana. Mikäli saadaan tuloksia joita ei haluta niin pahimmillaan se aiheuttaa rahoituksen loppumisen. Akateemista tutkimusta tehdään myös usein jonkin yrityksen sponsoroimana ja yhteistyössä heidän kanssaan mikä ei nyt jo ihan pelkän insinöörilogiikan perusteella voi olla vaikuttamatta saatuihin tuloksiin. Kaikki rahoittajat ja heidän mahdolliset kytkentänsä rahaan tai muuhun vallankäyttöön olisi hyvä olla tiedossa luotettavuutta arvioidessa. Tavallinen pulliainen ei sitten pystykään ottamaan selvää näistä kaikista luotettavuuteen riippuvista asioista ja sen takia on hyvä olla erittäin skeptinen.

Ja sitten esimerkkeihin siitä kuinka tilastoja manipuloidaan esimerkiksi lääketutkimuksessa, jotta saataisiin haluttuja tuloksia.

  • Heittämällä hirveä määrä dataa tilasto-ohjelmaan ja olettamalla minkä tahansa korrelaation todistavan syy-seuraus-suhteen. Tästä seurauksena voi olla jo hyvällä tuurillakin itselle suotuisat tulokset.
  • Oikean lääkkeen ja placebon paremmuutta voi säädellä muuttamalla parametreja mikäli placebo alkaa tuottamaan parempia tuloksia kuin testattu lääke.
  • Hylkäämällä tulokset niiden ihmisten kokeista jotka ovat jättäneet leikin kesken syystä tai toisesta. Yleensä kesken jättäneet ovat todennäköisemmin lopettaneet sivuvaikutusten takia ja nämä poistamalla tilastoista saadaan parempia tuloksia.
  • Puhdistamalla kaikki itselle hyödytön data tutimuksesta kuten graafit jotka eivät näytä hyviltä.
  • Pidentämällä tai lyhentämällä aikaa jolla kerätään tilastoja placebon ja testatun lääkeaineen vaikutuksesta.
  • Datan vääristely on mahdollista ottamalla tietty potilasryhmä ja julkaisemalla sen positiiviset tulokset ja julkaisemalla ne parhaimmat datat.

Monet noista vääristelyistä paistavat suoraan asiantuntijoiden kaaliin surkeina yrityksinä väärentää tuloksia, mutta meidän tavallisten pulliaisten on siitä mahdotonta juurikaan ymmärtää. Esimerkit otettu Ben Goldagren kirjoituksesta Tim Ferrisin 4-hour bodysta. Pointti ei ole se, että kaikki tutkimustulokset olisi väärennettyjä vaan se ettei ainakaan allekirjoittaneella riitä ymmärrys tuloksien todenmukaisuuteen. Tämän takia en blogissani yleensä viittaa mihinkään erinäköiseen tutkimukseen vaan kaikki kirjoitukset ovat enemmän tai vähemmän vain omia mielipiteitä eri asioihin. Yritän kuitenkin suhtautua kriittisesti niihin lähteisiin joita käytän silloin tällöin blogissani. Paras tapa saada todenmukaisia tuloksia on testata itse kuinka hyvin erilaiset tutkimustulokset vaikuttavat. Ongelmana onkin monesti se ettei tulosten näkyminen välttämättä tapahdu sinä aikana, kun niitä jaksaa tehdä. Tämä omien tutkimusten tekeminen vie myös paljon aikaa ja siksi olisi harkittava hyvin tarkkaan niiden kannattavuutta. Mitä tärkeämmästä asiasta on kyse sitä enemmän on syytä omia resurssejaan laittaa. Ehkä kaikista yleisimpiä tavallisten pulliaisten uskomia tutkimuksia ovat dieettitulokset joita erilaisista ruokavalioista saadaan. Hyvin usein sitten monet ihmettelevätkin, kun noudattamalla tiettyä ruokavaliota ei laihdukaan. Tämä johtuu kahdesta syystä: joko ohjeita ei ole noudatettu tarkasti tai tutkimustulokset ovat selkeätä roskaa. Tämän toteaminen voi tapahtua ainoastaan kirjaamalla kaikki ruoat ylös mitä on syönyt riippuen tietysti salliiko dieetti jonakin päivänä ylensyönnin. Lyhyesti ja ytimekkäästi viesti on: Tee Itse omat tutkimuksesi!

-TT