torstai 5. huhtikuuta 2012

Kone-Analyysi

Analyysiharjoitukset jatkuvat ja tällä kertaa vuorossa on yksi Helsingin pörssin parhaimmista yhtiöistä Kone Oyj.

Kone Oyj tuottaa hissejä, liukuportaita ja automaattisia rakennusten ovia sekä näiden huoltoa että modernisointia. Yritys on toiminut jo yli vuosisadan ja laajentuu koko ajan. Koneen hissejä ja liukuportaita on ympäri maailmaa.

Liikevaihdon kehitys vuodesta 2005 lähtien. (Milj. €) Aiemmat vuodet eivät ole vertailukelpoisia johtuen Cargotecin irtautumisesta.

2005, 3242
2006, 3600
2007, 4079
2008, 4603
2009, 4744
2010, 4987
2011, 5225

Keskimääräinen kasvu noin 7.1% seitsemän vuoden ajalta. Kone ennustaa vuodelle 2012 8-13 %:n kasvua liikevaihtoon.

Konsernin liiketoiminta jakautuu seuraavalla tavalla:

Uudet laitteet: 46%
Huolto: 37%
Modernisointi: 17%

Liikevaihdon maantieteellinen jakauma:

EMEA 55% (58%)
Amerikka 18% (21%)
Aasia 27% (21%)

Huomattavaa liikevaihon maantieteellisessä jakaumassa on Aasian nopea kasvu ja tämä tulee myös jatkumaan tulevina vuosina. Tämä johtuu suuresta megatrendistä kaupungistumisesta joka on vahvimmillaan nimenomaan juuri Kiinassa ja muissa Aasian kehittyvissä maissa.

Tuloksesta ja sen mahdollisesta kehityksestä:

Huollon ja modernisoinnin osuus yrityksen tuloksesta on suurempi kuin uusien laitteiden myynti ja yritys on myös pyrkinyt tätä toimintaa kasvattamaan vuosien varrella.

Osakekohtaisen tuloksen kehitys:

2005, 0.87€
2006, 1.86€
2007, 0.72€
2008, 1.66€
2009, 1.84€
2010, 2.10€
2011, 2.52€
AVG, 1.67€

Keskimääräinen osakekohtaisen tuloksen nousu on näinä seitsemänä vuotena ollut 7.4% joka on aika lailla linjassa yrityksen liikevaihdon kasvun kanssa. Tämä siis tarkoittaa käytännössä sitä, että yrityksen kasvu on ollut hyvinkin tervettä. Worst Case Scenario yrityksen vuotuiseen osakekohtaiseen tulokseen on arvioni mukaan noin 1.00 Euroa johtuen yrityksen vahvasta huolto- ja modernisointiliiketoiminnasta. Pidän tuota arviota hyvin lyhytaikaisena tilanteena johtuen yrityksen historiallisista tuotoista huonoina aikoina.

Osinkohistoria:

2005, 0.50€
2006, 0.50€
2007, 0.65€
2008, 0.65€
2009, 1.30€
2010, 0.90€
2011, 1.40€*
AVG, 0.84€

Keskimääräinen viimeisen seitsemän vuoden osinkojen kasvu on 15.8%. Pidän tätä erinomaisena saavutuksena, mutta toisaalta herää tietysti kysymys siitä kuinka realistista on odottaa osinkojen kasvavan samaa vauhtia lähivuosina ottaen huomioon yrityksen tuloksen nousseen samaan aikaan seitsemällä prosentilla vuodessa. Toisaalta yrityksen omavaraisuusaste on myös noussut noiden seitsemän vuoden aikana 31.2%:sta 54%:iin, joten osinkoja maksaessa yritys ei ole tinkinyt vakavaraisuudestaan.

Lyhyt SWOT-analyysi Koneesta:

Strengths:

Kaupungistumisen megatrendi tukee jatkossakin Koneen yritystoimintaa huomattavasti. Yritys on myös oman pääoman tuotoltaan yksi parhaista Suomen pörssin yrityksistä ja viimeisen seitsemän viime vuoden aikana keskimääräinen ROE on ollut noin 33.3% ja huonoimmillaankin 15.6% ja tämä oli heti Cargotecin irroittamisen jälkeen vuonna 2005. Muuten ollaankin oltu reilusti yli 20%:n. Koneen ollessa perheyhtiö sillä on paljon näyttöä omistajien etujen valvonnasta Hyvänä pidän myös huollon ja modernisoinnin osuutta liikevaihdosta, sillä se osa yrityksen liikevaihdosta tuottaa hyvää katetta myös huonoina aikoina. Myös yrityksen johtoa pidän vahvuutena, sillä toimitusjohtaja Matti Alahuhta toimi aikaisemmin Nokian Jorma Ollilan ”Dream Teamin” jäsenenä yrityksen kunnian vuosina.

Weaknesses:

Heikkouksia on vaikea löytää yritykselle, mutta ehkä ensimmäisenä tulee mieleen vallan keskittyminen Antti Herlinille joka omistaa a-osakkeista yli 60 prosenttia. Tähän mennessä ei kuitenkaan ole esimerkkejä väärinkäytöksistä jotka olisivat vaikuttaneet muihin osakkeenomistajiin negatiivisesti vallan keskittymisestä johtuen sen jälkeen kun Cargotec irtautui.

Opportunities:

Yrityksen suurimpana mahdollisuutena pidän Aasian liikevaihdon ja markkinaosuuksien kasvattamisen. Myös yrityksen kassa antaa hyvät mahdollisuudet laajentua lisää ja toivon erityisesti panostusta huolto- ja modernisointibisnekseen, jossa on paremmat katteet kuin uusien laitteiden myynnissä. Jossain määrin näen myös tilapäisen investointien vähentymisen hyvänä asiana Koneelle, sllä se mahdollistaisi ylimääräisten varojen käytön yrityksen toimintaedellytysten parantamiseen ja pitempiaikaiseen kasvuun.

Threats:

Suurimpina uhkina voidaan pitää Kiinan mahdollisia levottomuuksia johtuen maan talouden kasvun romahtamisesta. Tämä saattaa myös saada Kiinan kommunistisen puolueen takavarikoimaan ulkomaisten yritysten omaisuutta pidemmällä aikavälillä. Tällä hetkellä pidän tälläistä kehitystä kuitenkin aika epätodennäköisenä. Toinen uhka tulee mahdollisesta omien osakkeiden ostosta liian kalliilla hinnalla kuten Nokia aikoinaan teki. Koneen johtoryhmä on nimittäin saanut valtuutuksen yhtiökokoukselta ostaa omia osakkeitaan 10 prosenttia pääomasta. Liian kalliilla ostetut osakkeet nimittäin heikentävät yrityksen mahdollisuuksia voittaa markkinaosuuksia investointitaantuman iskiessä.

Koneen johtoporras:

Johtoporrasta pidän yrityksen vahvuutena kuten jo aikaisemmin mainitsinkin. Toimitusjohtaja Alahuhta ja suurin omistaja sekä hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin ovat näyttöjä antaneet jo hyvin pitkän aikaa ja ne näytöt osaamisesta ovat hyvin vahvat. Uskon näiden kahden hoitavan suurimman osan strategian kehittämisestä YIT:n entisen toimitusjohtajan Hanhisen lisäksi, joten en pidä muiden jäsenten mainitsemista tai heidän rooliaan mitenkään olennaisena asiana yrityksen menestyksessä.

Loppusanat:

Kone on Helsingin pörssin yhtiöistä selkeästi kolmen parhaan joukossa ja taistelee Nokian Renkaiden kanssa mielestäni selkeästi parhaan yrityksen tittelistä. Koneen osakkeiden hintataso on ollut haastava käytännössä jo monta edellistä vuotta ja sen osakkeiden ostamista sopivalla hinnalla saa odotella pitkään ja ilman huonoja aikoja ei niitä meinaa saada riittävällä turvamarginaalilla ostettua. Suosittelen kuitenkin jokaista harkitsemaan yrityksen osakkeiden ostoa mikäli haastavaan hinnoitteluun tulee jonain päivänä muutos.

Tällä hetkellä yrityksen osakekurssi on 40 Euroa mikä saattaa monesta tuntua kalliilta, mutta laatu maksaa aina. Itse pelailen sen verran pienillä rahasummilla etten tällä hetkellä pidä Konetta houkuttelevana kohteena. Kuitenkin pidän Koneen osakkeen arvoa aika lähellä nykyistä pörssikurssia johtuen yrityksen jatkuvasta tasaisesta tuloksen, liikevaihdon ja osingon kasvusta johtuen. Oma arvioni on 35-38 Euroa. Itse pidän Koneen osaketta ehdottomasti ostettavana noin 30 Euron hinnalla mikä tarkoittaa noin 25%:n laskua yrityksen pörssikurssiin. En toisaalta usko saavani sitä tuolla hinnalla ostettua, mutta mikäli se siihen hintaan laskee niin ajattelin sitä kyllä ostaa mikäli käteisvaroja vain tuolloin on.

Kiitoksia mielenkiinnosta mikäli jaksoit lukea analyysin kokonaan ja edelleen huomauttaisin ettei nämä omat analyysini ole sijoitussuosituksia kenelläkään muulle kuin allekirjoittaneelle.

- TT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti